Szélvédők újrahasznosítása - Cikkek

Szélvédők újrahasznosítása

Szélvédők újrahasznosítása

A növekvő környezetszennyezéssel mindannyian találkoztunk: a tengeri élővilág pusztulásával, műanyagokba szorult teknősbékákkal, szemétszigetekkel az óceánban. Ezek a képek elkeserítők, úgy tűnik, hogy a fejlett világ kényelméért sokmillió év alatt kialakult ökoszisztémák borulnak fel. A probléma megoldást kíván, mára a környezetszennyezés, illetve annak megállítására szerveződő projektek emberek tömegeinek adnak munkát. Nincs ez másképp a szélvédőiparban sem.

A szélvédők újrahasznosításának problémája

Az üveg - emberi léptékben gondolkodva -  nem lebomló anyag. Évente csak az Egyesült Államokban mintegy 15 millió szélvédőt cserélnek, ennek nagy része, kb. 2700 tonna autóbontókban landol. Ez a tendencia az elmúlt időszakban kezdett csak megváltozni; megjelentek olyan szélvédőcserélő cégek, akik erőfeszítéseket tesznek a szélvédők újrahasznosításáért.

szélvédőhulladék egy autóbontóban

A szélvédőhulladékot nem olyan egyszerű feldolgozni, mint más üveget, az okot pedig a kialakításában találjuk. A szélvédők ún. szendvicsüvegek, két üveglap között egy PVB (poli-vinil-butirol) fólia gondoskodik az utasok biztonságáról. A PVB a gyártás során szervesen beépül az üveglapok felületébe, emiatt a szélvédők újrahasznosítása nem csak üveghulladék-, hanem műanyaghulladék-kezelés kérdése is. Erre nyújtanak megoldást azok a gépek, amelyek szétválasztják az üveget a műanyagtól, mint például az Andela Windshield Stripper.

 
Andela Windshield Stripper munka közben

Habár az így keletkezett üveget szélvédőgyártásban nem hasznosítják, üvegszálas szigetelőanyagok vagy palackok előállítására kiválóan alkalmas, míg a PVB-ből többnyire szőnyegragasztó készül.

Hogy az újrahasznosító technológiák megnyerik-e a harcot az ipar környezetszennyezésével szemben, vagy csak lassítani lesznek képesek, nem megjósolható.

Minden egyes szélvédőjavítás 5 kilogrammnyi nehezen feldolgozható üvegtől kíméli meg a Földet.

Vissza az előző oldalra