Szélvédő-polírozás házilag - Cikkek

Szélvédő-polírozás házilag

Szélvédő-polírozás házilag

Fogkrém és ütvefúró kombináció

Most végre lehull a lepel, megtudhatod, hogyan polírozhatsz üveget otthon, nagyon kevés befektetéssel!

Egy barátomat felhívták telefonos segítséget kérve, mesélje el, hogyan kell üveget polírozni, mert már bele is csiszoltak egy Mercedes szélvédőjébe egy csiszolópapírral. Az érdeklődő elképzelése szerint a szakember elmondja, hogy milyen anyagokra lesz szüksége, ő meg majd jól beilleszti az ütvefúrójába és hipp-hopp felpolírozza.
Karcos szélvédő szélvédőjavítás közben üvegpolírozásra vár múszaki vizsga előtt

A történet több szempontból is abszurd:

  • Egy átlagember arról sem tud, hogy lehet egyáltalán üveget polírozni; hogyan juthat valakinek az eszébe, hogy otthon, házilag mindenféle előzetes utánanézés nélkül, nekiálljon egy Mercedes szélvédőnek?

  • Magyarországon gyors fejszámolással - engem is beleértve - 7 ember foglalkozik szélvédők, kirakatok és egyéb síküvegek polírozásával, közülünk csak néhányan vállalunk nagyobb munkát, vagy mélyebb karcolásokat. Ennek megvan az oka: üveget polírozni macerás munka.

  • A világon semmi sincs ingyen, igaz ez az üvegpolírozás elsajátítására is. Miből gondolja, hogy a szakember ingyen átadja a tudását? Van olyan tanár, aki ingyen tanít egy idegent? 

  • Ahhoz, hogy valaki jó szakember legyen, rengeteget kell gyakorolni. Önmagában az elmélet nem nehéz, de gyakorlás nélkül nekiállni üveget polírozni csak annyival jobb a könyvből sebészkedésnél, hogy a páciensünk egy tárgy, és nem fog elhalálozni a procedúra közben. Csak simán elreped. Eltörik. Iszonyú fénytörés lesz és karcosabb lesz, mint volt, majd ki kell cserélni. Miből gondolja valaki, hogy telefonon át lehet adni az üvegpolírozás fortélyait?

Még ha a fenti feltételek nem léteznének, akkor sem gondolhatja komolyan senki, hogy kap valami fúróba illeszthető vackot, amivel megpolírozza magának az üveget. A jó szerszám nem olcsó - és jól dolgozni csak jó szerszámmal lehet. Csak hogy egy példát említsek, az egyik legnépszerűbb üvegcsiszoló gép jelenleg több mint 300 000 forint. És ez csak a gép. Ha akarunk egy starter anyagkészletet, 50 000 alatt nem ússzuk meg, és az nem sokáig elég, ha nagy üzemben csináljuk.

Ráolvasással?

Az üvegpolírozás legelső lépése az, hogy felmérjük van-e értelme. Mivel egy ritka, idő- és anyagköltséges eljárásról van szó, előfordulhat, hogy olcsóbb az üveg pótlása. Fokozottan igaz ez olcsó szélvédőkre; ha egy csere 25 000 forint, kevesen fognak 30 000 -ért karcot eltávolíttatni.

üvegpolírozás munkafolyamatának egyik lépcsője: kicsiszoljuk a karcot az üvegből

A másik szempont a karc mélysége. Figyelembe kell venni, hogy üveget polírozni fénytörés nélkül csak néhány mikron mélységig lehet. Ha egy üveg erősen torzít, alkalmatlan rá, hogy keresztülnézzünk rajta. Itt jönnek képbe a modern technológiák: ma sokkal könyebb fénytörés nélkül üveget polírozni, mint 10 évvel ezelőtt.

Üvegpolírozás házilag, főleg olcsón nem létezik. Mint ahogy szívműtét vagy a gravitációs hullámok kimutatása sem.

Mit tehet hát az ügyfél?

  • felkészül rá, hogy nem biztos, hogy meg fogja érni
  • ha megéri, biztos, hogy nem olcsó
  • keres egy szakembert
  • referenciát néz: ha a szaki azzal kampányol, hogy a fénytörés igazából az ügyfél érdeke, nem is hiba, akkor lapozhat is tovább a következő vállalkozóra
  • többször előfordult már, hogy a "mesternek" nem volt kedve polírozni és azt mondta az ügyfélnek, hogy nem lehet megcsinálni. Ebben az esetben érdemes megkérdezni valaki mást.
a mély karcot fénytörés nélkül eltávolítottam, a műszaki vizsgára alkalmassá tettem a  szélvédőt

Vissza az előző oldalra