Monitorok, TV-k polírozása - Cikkek

Monitorok, TV-k polírozása

Monitorok, TV-k polírozása

Megkarcolódott a TV-d.

Vettél x százezer forintért egy televíziót, de megkarcolódott. Mi a megoldás? Kijelzőcsere? Nem! A kijelzők cseréje nem gazdaságos, akár kétszerese is lehet a TV-k árának, nem éri meg, így hamar gazdasági totálkárossá válhat nappalid kedvenc berendezési tárgya.

Mit tehetsz hát? Vegyél újat, és vigyázz rá jobban? A megoldás a polírozás lehet, de nem minden esetben.

LCD, TFT, mi a különbség?

Röviden: minden TFT LCD, de nem minden LCD TFT. Különbség polírozás szempontjából nincs, mindkettő legkülső rétege egy műanyag lap. Ha a kijelző megkarcolódik, ebben a műanyag rétegben keletkezik a sérülés. Van, hogy egyes kijelzőket nyom nélkül lehet polírozni, míg más kijelzőkben maradandó értékkárosodás keletkezik.

Ez egy fregolival találkozott Samsung TV, ára 400 000 forint újonnan. A kijelző cseréjére 800 000 forintos árajánlatot kapott ügyfelem.

Sok a bla-bla, lehet polírozni, vagy sem?

Minden karcolódás kipolírozható, azonban mielőtt rohannál a telefonodhoz, hogy felhívj, először vegyél egy pillantást a kijelződre! Vannak TV-k amelyek tükröződésmentesek, és vannak amelyek nem. A tükröződésmentes kijelzők tulajdonsága, hogy a külső fényforrások nagy részét (akár 99, vagy több %-át) nem veri vissza. Besüt a nap a szobádba az ablakodon keresztül, és az ablak mégsem, vagy alig látszik a kijelzőn. Az ilyen típusú kijelzők többnyire matt felületűek. A nem tükröződésmentes kijelzők fényesek, és ha nem sötétítesz be a szobádban, lehet, hogy csak hatalmas fényes téglalapokat látsz a kedvenc sorozatod helyett.

megmenekült

A tükröződésmentes kijelzőkön tehát van egy réteg, amit, ha megkarcoltad a TV-d, jó eséllyel átütöttél. Polírozás során a felületet a sérülés aljáig le kell csiszolni, ami a tükröződésmentesség elvesztésével jár. Lesz egy szép, fényes foltod a matt kijelződön, ami elég zavaró lesz a heterogén felszín miatt. A második verzió az, hogy az egész felületről lepolírozható a matt réteg, így elveszítesz egy extrát, amit kifizettél, de megmarad a TV-d.

Matt kijelző volt, matt is maradt. Szerencsére a karcolás nem volt mély.

Teendőid polírozás előtt

  • Elsőként minden esetben ellenőrizd, hogy a karcolástól nem lett-e pixelhibás a TV-d. Ha pixelhibás, keresd fel a legközelebbi hulladékudvart és vegyél könnyes búcsút tőle.
  • Amennyiben megúsztad, nézd meg, hogy van-e rajta tükröződésmentes réteg. Ha políroztatod, számolj vele, hogy ezután csak besötétített szobában fogod tudni használni.
  • Ha nincs rajta réteg, szívbaj nélkül políroztathatod.
  • Fényforrás felé fordítottad, és csak most látod, hogy tele van apró hajszálnyi karcolásokkal? Ilyen minden felületen van, amennyiben a tévézési élményben nem zavar, ne foglalkozz vele.
  • Keress fel szakembert!

Vissza az előző oldalra