Ózonos klímatisztítás - Cikkek

Ózonos klímatisztítás

Ózonos klímatisztítás

Az ózon fertőtlenítő és szagtalanító hatása régóta ismert. Erősen mérgező gáz, elpusztítja a kórokozókat, és mégis környezetbarát eljárásnak mondható. Mi is az ózon?

Az ózon az oxigén módosulata, három oxigénatomból épül fel. Aki nem ásta bele magát a természettudományokba, annak leginkább az ózonpajzs fogalma lehet ismerős. Az ózonpajzs elnyeli a káros UV-sugarak nagy részét, tehát az ózon tök jó dolog. Vagy nem? Nos a sztratoszférában mindenképp. A közelünkben viszont magas koncentrációban elpusztít mindent. Téged, az állatodat, a szerelmedet, a növényeidet, az ellenségeid, viszont a baktériumokat, a vírusokat, a spórákat, és az atkákat is.

Ha irányítottan használjuk, az ózon biztonságos és környezetbarát fertőtlenítőszer.

Hogyan lehetséges ez? A kulcs az instabilitásában rejlik; az ózon nagyon hamar szétesik ártalmatlan oxigénmolekulákra. Olyannyira gyorsan történik mindez, hogy a kérdés nem az ózon lebomblása, hanem a tisztító hatáshoz szükséges ózonkoncentráció elérése és fenntartása. A válasz erre egy jól működő ózongenerátor. Ha zárt térben megfelelő teljesítményű ózongenerátort használunk, miután elér egy kritkus ózonkoncentrációt, elkezdi lemészárolni a mikroorganizmusokat: a baktériumokat és a vírusokat, továbbá elbánik a penészgombával és az atkákkal is - ez utóbbi különösen porallergiások számára előnyös.

Az ózonos fertőtlenítés nem helyettesíti a takarítást. Kiegészíti azt. A kocsinkban akkor lesz hatásos, ha a megszüntetünk minden szagforrást. Tehát hiába ózonozunk, ha a kesztyűtartóban egy penészlepte három hónapos szendvics lapul. Ugyanígy, a tökéletes eredmény eléréséhez, előbb le kell szedni a falról a penészt (hiába döglik meg, nem fog magától leesni), utána az ózon garantálja, hogy a szabad szemmel nem látható spórák is elpusztuljanak, és ne térjenek vissza azok a csúnya foltok. Az autód klímáját remekül rendbe rakja - ne tudd meg micsoda baktérium-tenyészet van ott, ha nem tisztíttatod időnként. Ettől a pollenszűrőt még ki kell cserélned a megadott időszakonként.

Természetesen a tisztítás idejére - ami jellemzően 30 perc - a zárt térből el kell távolítani mindent, amit nem akarunk elpusztítani: virágokat, háziállatot, anyóst - utóbbi adott esetben átgondolandó. Az ózonos bevatkozás után csupán pár perc szellőztetés szükséges ahhoz, hogy a megtisztított autó vagy helyiség újra használható legyen. Ha a biztonsági előírásokat betartjuk - mivel nagyon hamar elillan - semmiféle környezetre vagy emberre káros hatása nincs; nagy biztonsággal alkalmazható kórházak, rendelők, klímák, autók fertőtlenítésére és szagtalanítására; sőt időszakos használatuk egyenesen ajánlott. Az alábbi táblázatban néhány gyakori vírus- és baktériumtörzs található, a számok megmutatják, hogy mennyi idő alatt pusztulnak el optimális ózonkoncentráció mellett.

Az elhanyagolt klímák komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Legionárius-betegséget, és gombás fertőzéseket terjeszthetnek. Egyiket sem akarod elkapni, higgy nekem. Ha gyermekkel vagy idős emberekkel utazol, fokozott felelősséged van: az ő szervezetük még érzékenyebb ezekre a fertőzésekre. Célszerű évente legalább egyszer elvégeztetned az ózonos fertőtlenítést.

Vissza az előző oldalra