A szélvédőjavítás fizikája I. - Cikkek

A szélvédőjavítás fizikája I.

A szélvédőjavítás fizikája I.

Mi okozza az üveg elrepedését?

Gyakran kérdezik tőlem, miért sérült meg a szélvédőjük. Túl vékony? Nem elég meredek? Gyenge? A szélvédőjavítás mögötti tudomány megértése nem csak a sikeres javításokhoz segíthet hozzá, de a kíváncsi ügyfelek kérdéseinek a megválaszolásához is.

Az üveg elrepedésében több erő is közrejátszik:

  • A karosszériára a szélvédőt ráragasztják, ez csökkenti a rugalmasságát.
  • A menetszél okozta közegellenállás. Normál körülmények között ezek nem okoznak repedést; a sérülés kialakulásához egyéb tényezőknek is jelen kell lenni.
  • A becsapódó kövek mozgási (kinetikus) energiája a szélvédőn többek között alakváltozási és hőenergiává is átalakul, utóbbi a termikus sokk.
  • A termikus sokk. Esetünkben a szélvédő hőmérsékletének hirtelen megváltozása.

Ha megvizsgáljuk az üveget mikroszkóp alatt, láthatjuk, hogy nyomás hatására az üveg egy kritikus pontig nyúlik, majd széttörik. A nedves időjárás és a páratartalom tovább csökkenti az üveg ellenállását; meggyengült állapotban az üveg minden figyelmeztető jel nélkül is elrepedhet. Az üveg néhány területe gyengébb, mint a többi; ez megmagyarázza, miért tud egy kis kavics felverődést okozni az egyik részén, míg egy másikon egy nagyobb kő sem.

A szélvédő javítása

A sikeres szélvédőjavításhoz a felverődésből el kell távolítani a nedvességet és a levegőt, aminek a helyét műgyantával kell feltölteni. Elég egyszerűnek tűnik? Korántsem az. Nézzük csak meg a képet!

kő okozta kombinált típusú felverődés szélvédőn

Van benne egy becsapódási pont, amelyből apró repedések nyílnak. Ahhoz, hogy ezeken a területeken elfolyjon a műgyanta, el kell távolítani a csapdába esett levegőt. Mivel a levegő nem távolítható el azelőtt, hogy a sérülés érintkezzen a műgyantával, a levegőt a műgyantán keresztül kell kiszívni. Hogy ezt megtegyük, a levegőre ható erőnek nagyobbnak kell lennie, mint a műgyanta felületi feszültségének. Nagyon fontos, hogy még a javítás előtt eltávolítsunk a sérülésből minden nedvességet. A belső nedvesség nem csak meggyengíti az üveget, de elrontja a javítást is.

A következő cikkben a szélvédők javításához használt műgyantákról lesz szó.

folytatjuk...

Vissza az előző oldalra